
GN(A) 29 (Issued 2008)

Guidance Note on Turnover in case of
Contractors1

(The following is the text of the ‘Guidance Note on Turnover in case of
Contractors’, issued by the Council of the Institute of Chartered Accountants
of India. Pursuant to the issuance of this Guidance Note, Accounting
Standards Interpretation (ASI) 29 – ‘Turnover in case of Contractors (Re. AS
7)’, stands withdrawn.)

Introduction

1. This Guidance Note deals with the issue whether the revenue
recognised in the financial statements of contractors as per the requirements
of Accounting Standard (AS) 7, Construction Contracts (revised 2002), can
be considered as ‘turnover’.

2. AS 7 (revised 2002) deals, inter alia, with revenue recognition in
respect of construction contracts in the financial statements of contractors. It
requires recognition of revenue by reference to the stage of completion of a
contract (referred to as ‘percentage of completion method’). This method
results in reporting of revenue which can be attributed to the proportion of
work completed. Under this method, contract revenue is recognised as
revenue in the statement of profit and loss in the accounting period in which
the work is performed.

1 This Guidance Note was earlier issued as Accounting Standards Interpretation (ASI)
29, ‘Turnover in case of Contractors (Re. AS 7)’ by the Institute of Chartered
Accountants of India (ICAI). While the Accounting Standards notified by the Central
Government under the Companies (Accounting Standards) Rules, 2006, have
incorporated the ‘Consensus’ part of various ASIs issued by the ICAI, ASI 29 has not
been so incorporated as it was felt that it is primarily clarificatory in nature. The
Council of the ICAI, has accordingly, decided to withdraw ASI 29, and issue the same
as a Guidance Note as it provides appropriate guidance on the subject.
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3. The paragraph dealing with the ‘Objective’ of AS 7 (revised 2002)
provides as follows:

“Objective

The objective of this Statement is to prescribe the accounting
treatment of revenue and costs associated with construction contracts.
Because of the nature of the activity undertaken in construction
contracts, the date at which the contract activity is entered into and
the date when the activity is completed usually fall into different
accounting periods. Therefore, the primary issue in accounting for
construction contracts is the allocation of contract revenue and
contract costs to the accounting periods in which construction work is
performed. This Statement uses the recognition criteria established in
the Framework for the Preparation and Presentation of Financial
Statements to determine when contract revenue and contract costs
should be recognised as revenue and expenses in the statement of
profit and loss. It also provides practical guidance on the application
of these criteria.”

From the above, it may be noted that AS 7 (revised 2002) deals, inter
alia, with the allocation of contract revenue to the accounting periods
in which construction work is performed.

4.  Further, paragraphs 21 and 31 of AS 7 (revised 2002) provide as
follows:

“21. When the outcome of a construction contract can be
estimated reliably, contract revenue and contract costs associated
with the construction contract should be recognised as revenue
and expenses respectively by reference to the stage of completion
of the contract activity at the reporting date. An expected loss on
the construction contract should be recognised as an expense
immediately in accordance with paragraph 35.”

“31. When the outcome of a construction contract cannot be
estimated reliably:

(a)  revenue should be recognised only to the extent of contract
costs incurred of which recovery is probable; and
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(b) contract costs should be recognised as an expense in the
period in which they are incurred.

An expected loss on the construction contract should be
recognised as an expense immediately in accordance with
paragraph 35.”

From the above, it may be noted that the recognition of revenue as per
AS 7 (revised 2002) may be inclusive of profit (as per paragraph 21
reproduced above) or exclusive of profit (as per paragraph 31
reproduced above) depending on whether the outcome of the
construction contract can be estimated reliably or not. When the
outcome of the construction contract can be estimated reliably, the
revenue is recognised inclusive of profit and when the same cannot be
estimated reliably, it is recognised exclusive of profit. However, in
either case it is considered as revenue as per AS 7 (revised 2002).

5. ‘Revenue’ is a wider term. For example, within the meaning of
Accounting Standard (AS) 9, Revenue Recognition, the term ‘revenue’
includes revenue from sales transactions, rendering of services and from the
use by others of enterprise resources yielding interest, royalties and
dividends. The term ‘turnover’ is used in relation to the source of revenue
that arises from the principal revenue generating activity of an enterprise. In
case of a contractor, the construction activity is its principal revenue
generating activity. Hence, the revenue recognised in the statement of profit
and loss of a contractor in accordance with the principles laid down in AS 7
(revised 2002), by whatever nomenclature described in the financial
statements, is considered as ‘turnover’.

Recommendation

6. The amount of contract revenue recognised as revenue in the
statement of profit and loss as per the requirements of AS 7 (revised 2002),
should be considered as ‘turnover’.


